Tips och råd om strumpor

Varför kompressionsstrumpor?

Försämrad blodcirkulation i benen, ofta till följd av att du stått eller suttit still i flera timmar och därför inte använt vadmuskeln. En av vadmuskelns funktioner är att hjälpa till att pumpa tillbaka blodet till hjärtat. Problemen kan även bero på försvagade venklaffar.

Vem behöver kompressionsstrumpor?

Alla människor som sitter eller står mycket på dagarna och som vill slippa ömma ben och svullna fötter, förebygga åderbråck och bensår samt minska risken för blodpropp. Behovet ökar för gravida och kvinnor 50+. Gravida som förebygger åderbråck i samband med graviditeten reducerar också risken för att få åderbråck senare i livet.

Så här tar du på strumpan

När
Ta på dig strumporna när du står upp på morgonen och av på kvällen innan du lägger dig.

Hur
Stick handen in i strumpan och vänd den ut och in ned till hälen, så att det är själva strumpfoten som pekar åt rätt håll. Drag strumpan in på foten så mycket att du har fått den över hälen. Den vrängda kanten på strumpan hänger nu fram över foten och tårna. Ta tag i skaftet på strumpan och drag försiktigt strumpan upp längs benet. Drag kanten på strumpan upp så att den sitter 2 fingrar under knävecket (gäller knästrumpan).


Använd gärna diskhandskar (helst räfflade)

Smycken och naglar kan skada strumpan och ett tips är att använda diskhandskar, helst räfflade för att skydda strumpan när du skall ta den på.

Ta på handskarna och håll i strumpan uppe vid skaftet, dra på strumpan lite lätt över din fot. Håll sedan om foten med dina handskbeklädda händer. En hand på undersidan och en på ovansidan av foten, tryck till om foten och dra händerna bakåt mot hälen, tills du fått på strumpan, i små lätta tag.

Handsken drar strumpan lätt på foten pga sin sträva yta. Ta tag i skaftet på nytt och dra upp strumpan så att den sitter 2 fingrars bredd under knävecket. Har du några veck på strumpan så dra bara lite lätt med dina händer upp och ner över strumpan så försvinner dessa.

Har du strumpor utan tå bör du använda glidstrumpan som följer med förpackningen. Gör annars som ovan. Då glider strumpan på mycket enklare. Dra sedan ut glidstrumpan genom öppningen vid tårna.

Viktigt!
Man får aldrig vika strumpan dubbel under knät då det kan stoppa blodomloppet.

Eureka - Strumppådragare

Om man använder strumpådragaren Eureka blir det enklare att ta på sig strumporna och man ökar livslängden på strumporna.

Så här tar du av strumpan

Dra skaftet ner över foten, fortsätt att dra tills strumpan är helt av. Kan du inte få av den som beskrivningen så gör så här:

Sitt ner och drag skaftet ner över foten framför tårna, sätt din andra fot på den framdragna delen av strumpan och tryck till med foten. Drag foten med strumpan bakåt (hjälp gärna till med händerna) så glider strumpan av foten.

Tvättas varje dag

Kompressionsstrumporna skall tvättas dagligen för att uppnå optimal kompression. Strumporna tvättas i 40 grader utan sköljmedel, gärna ut och in, använd tvättpåse. Vid handtvätt, tvätta strumporna i handfatet i ljummet vatten, och använd gärna en droppe diskmedel eller hårshampo. Gnugga in medlet i strumporna och skölj sedan på nytt under rinnande vatten. Torkas plant, undvik direkt solljus.

Generellt

Kom ihåg god fotvård. Torr och hård hy kan skada strumporna. Smörj dina ben med mjukgörande kräm dagligen, efter att du tagit av dig strumporna. Du skall inte smörja dina ben precis innan strumporna ska tas på. Vissa krämer (bl a oljebaserade) kan förstöra fibrerna i strumpan.

Om strumpan går sönder, skall du inte laga strumpan själv. Det kan påverka passform och kompression.

Kompressionen i strumpan varar i 6 månader vid daglig användning. Efter det bör du byta ut strumpan för att vara säker på att få rätt kompression.


Kompressionsstrumpor och stödstrumpor, för kvinnor och män, med stil och komfort

JOBST kompressionsstrumpor hjälper mot trötta, tunga, värkande, oroliga ben och förebygger svullnad samt smärtor i fot, fotled och ben. Dessutom är de viktiga vid behandling av lymfatiska och venösa sjukdomar. När du är på resa hjälper JOBST Travel Sock att öka blodcirkulationen vilket minskar risken för blodproppar. Är du gravid ska du tänka på att graviditeten ökar risken för venösa störningar och det är vanligt att åderbråck uppstår. En stödstrumpa för gravida kvinnor kan förebygga detta. Oavsett om du är kvinna eller man finns en JOBST-strumpa för dina specifika behov. Du finner dem i olika kompressionsklasser, färger, modeller och kvaliteter.

UltraSheer

UltraSheer

Marknadens mest transparenta och glansfulla kompressionsstrumpa.

Läs mer
Opaque

Opaque

Upplev den mjuka kompressionsstrumpan med det innovativa JOBST SoftCare-garnet.

Läs mer
Casual forMen

Casual forMen

En mjuk och skön kompressionsstrumpa för män - passar för alla tillfällen.

Läs mer
forMen

forMen

Komfortabla och snygga ribbstickade kompressionsstrumpor.

Läs mer
Active Wear

Active Wear

Kompressionsstrumpor för det aktiva livet. Lite tjockare - passar bra för utomhus aktiviteter.

Läs mer
Sport Sock

Sport Sock

Strumpan är utformade för både män och kvinnor som behöver en strumpa som andas och är lätt och mjuk.

Läs mer
soSoft

soSoft

JOBST soSoft - en stilig kompressionsstrumpa som gör vardagen lättare.

Läs mer
Opaque Gravidstrumpa

Opaque Gravidstrumpa

JOBST Opaque gravidstrumpa förhindrar åderbråck och svullna ben under din graviditet.

Läs mer
Travel Socks

Travel Socks

JOBST Travel Socks bidrar till friskare ben för alla som sitter stilla länge.

Läs mer
UlcerCARE

UlcerCARE

Behandlingsstrumpan som används vid bensår. Inner- och ytterstrumpa ger totalt 40mmHg tryck vid ankeln.

Läs mer
Actimove Sling

Actimove Sling

En bekväm armslinga för trauma på handled, armbåge och skuldra.

Läs mer
Eureka - Strumppådragare sluten tå

Eureka - Strumppådragare sluten tå

Gör det enkelt att ta på strumpor med vanlig sluten tå

Läs mer
Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide är en glidsocka för påtagning av kompressionsstrumpor med öppen tå

Läs mer
Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide det optimala påklädningshjälpmedlet för användare av kompressionsärmar.

Läs mer
Seal-Tight - Duschskydd

Seal-Tight - Duschskydd

Flergångs duschskydd vid gips behandling

Läs mer
BellaLite - Arm och Handske

BellaLite - Arm och Handske

JOBST Bella Lite - är ett sömlöst plagg utformad för att behandla symtomen vid mild till måttlig lymfödem

Läs mer

Modellguide

Varför

Bland den vuxna befolkningen i den västliga delen av världen antar man att 40-50% män och 50-55% kvinnor lider av sjukdom i venerna i benen * - med alla smärtor och obehag detta innebär. De venösa besvären inkluderar allt från åderbråck till djup venös insufficiens och posttrombotiskt syndrom. Det är många orsaker till venösa besvär, bland annat ärftlighet, stillasittande arbete och för lite motion. Även om du inte har problem med sjukdom i venerna, har du kanske ett arbete där du står eller sitter still länge, du kanske är ute på långa resor, sysslar med sport eller är gravid. Om du är man eller kvinna, är en kompressionsstrumpa fantastisk att använda. Den ser till att hjärtat pumpar ut friskt blod till benen och motverkar trötta och värkande ben samt förebygger åderbråck och bensår. Välbefinnande för dina ben innebär ökad livskvalitet.

Knästrumpa

Har du svullnader i benen, eller har du trötta, tunga och värkande ben, kramper i benen på natten, oroliga ben, venös insufficiens (skadade klaffar i venerna så att blodet samlas i benen) eller har du haft bensår (som är läkta) räcker det oftast med knästrumpor. För dig som sportar och tränar mycket, eller för dig som är gravid, är knästrumpan ett bra val. Det är vadmuskeln som behöver extra stöd och mottryck så att blodet kan pressas tillbaka till hjärtat och knästrumpan ger den effekten.

Lårstrumpa eller strumpbyxa

Har du problem med åderbråck upp benen, t.ex. vid knäna eller låren, t.ex. om du är gravid, skall du välja en lårstrumpa eller en strumpbyxa. Du behöver extra stöd och mottryck upp över låren, mer stöd och mottryck än vad en knästrumpa ger. En lårstrumpa eller strumpbyxa är dessutom skönare om vintern och används av många.

Strumpor med öppen tå

För dig som bara behöver strumpa på ett ben och gärna vill ha vanliga strumpor utanpå, är strumpor med öppen tå ett bra val. Vissa tycker också det är enklare att ta på sig en strumpa utan tå. Detta gäller särskilt om man måste ha kompressionsklass 2 eller 3.

Terapiguide – vilken kompressionsklass?

Kompressionsklass 1 använder du vid trötta och ömmande ben och lättare åderbråck. Har du moderata till svåra åderbråck, åderinflammation, venösa bensår efter blodpropp eller har haft, venösa bensår efter blodpropp eller kirurgi på benen, skall du välja kompressionsklass 2. Vid svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem, återkommande venösa bensår och kronisk venös insufficiens skall du välja kompressionsklass 3.

*Callam M.J et al,:Epidemiology of variocose veins. Br. J. Surgery 1994; 81:167-73

Kompressionsklasser

Klass 1: 15 - 20 mmHg
Trötta och ömmande ben. Lättare svullnader på ankel, vad och fötter. Lättare åderbråck. Efter skleroterpi och venkirurgi på benen. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 2: 20 - 30 mmHg
Moderata till svåra åderbråck. Förebyggande av venösa bensår. Kronisk venös insufficiens. Moderata till svåra ödem. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 3: 30 - 40 mmHg
Svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem. Kronisk venös insufficiens. Behandling och förebyggande av återkommande venösa bensår (om inte klass 2 räcker till).

Stödstrumpor: 8-15 mmHg
Trötta, värkande och lindrigt svullna ben.
 
Kontraindikationer, kompressionsstrumpor:
Obehandlad arteriell insufficiens, akut hudinflammation, hudinfektioner, immobilisering.

OBS! Vi förutsätter att ni följer läkares instruktion för val av kompressionsklass. Speciellt viktigt vid klass 2 och klass 3.

Måttabell - standardstrumpor

Måttabell - Opaque Gravid

Köp online

Köp din JOBST-produkt här: