Lymfödem

Den tilltagande svullnad som orsakas av en ansamling av lymfa i vävnaden kallas för lymfödem. Det finns två varianter av lymfödem, beroende av om man föds med det eller om det orsakas senare, primärt respektive sekundärt lymfödem

Primärt lymfödem

Primärt lymfödem är ett lymfödem som är orsakat av ett från födseln nedsatt lymfsystem. Lymfödemet behöver inte nödvändigtvis utvecklas omedelbart när man föds utan kan komma successivt orsakat av en kontinuerlig överbelastning av de lymfkärl som fortfarande fungerar. De primära lymfödem som debuterar mellan 1-35 år benämner läkarna tidigt lymfödem. Utvecklas det efter 35 års ålder kallas det sent lymfödem. Primära lymfödem kan vara ärftligt betingade eller någon enstaka gång utvecklas spontant av okänd orsak.

Sekundärt lymfödem

Sekundära lymfödem är lymfödem orsakat av en skada i lymfsystemet. Den vanligaste orsaken till skadan är behandling av tumörer. Många cancerceller sprider sig via lymfkärlen till lymfkörtlarna där de bildar dottertumörer. Om så är fallet är det viktigt att operera bort tumörer men även lymfkörtlarna i området, vilket då leder till en skada på lymfsystemet. Strålbehandling kan i sig orsaka skador på lymfkärlen, men krävs ändå för att ge bästa möjliga behandling av cancersjukdomen. När lymfkörtlar tas bort så innebär det att de normala lymfflödet försämras. Ett exempel är när lymfkörtlar opererats bort i armhålan vid bröstcancer. Har lymfkörtlar i ljumskarna opererats bort så försämras lymfflödet till benet och till könsorganen.

Kroppen kan i viss utsträckning kompensera för de skador som uppstått. Till exempel kan kvarvarande lymfkärl bilda anastomoser (kärlförbindelser) till andra lymfkärl eller vener. Däremot kommer en viss grad av skada alltid att bestå eftersom lymfkörtlarna inte kan nybildas.

Beroende av hur väl de här kompenserade mekanismerna utvecklas och hur hårt angripet just den enskilda patientens lymfsystem är, så kan det ibland vara så att ett lymfödem aldrig utvecklas. Men å andra sidan kan ett lymfödem utvecklas ganska snart efter en operation eller likväl ligga latent under många, många år.

Andra orsakar till att ett sekundärt lymfödem uppstår är krosskador, stukningar, infektioner, bakterier eller virus.

Stadier av lymfödem


Har ödmet börjat utvecklas kommer en rad faktorer att påverka att svullnaden tilltar med tiden. Ansamling av proteinrik vävnadsvätska leder till att celler aktiveras och bildar ytterligare bindväv.

Stadium 0 (latent stadium): Inget synbart ödem. Lymfsystemet fungerar och anpassar sig, på grund av kroppens förmåga att kompensera.

Stadium 1 (reversibelt stadium): Lymfsystemet är överbelastat, en proteinrik mjuk svullnad utvecklas i ödemområdet. Ödemet påvisas av kvarhållende fingertryck. Högläge
av armen eller benet får ödemet att gå tillbaka.

Stadium 2 (spontant irreversibelt stadium): Svullnaden kvarstår och kännetecknas av ansamling av bindväv - Fibro- och sclerosering har utvecklas. Avtryck kan inte längre göras i vävnaden och svullnaden går inte tillbaka vid högläge.

Stadium 3 (Elaphantiasis): Svullnaden är extrem, huden är rejält förhårdnad och man kan se överskott av vävnad. Det är hög risk för hudinflammation (erysipelas), och huden är känslig och svårläkta sår kan utvecklas.


Kompressionsbehandling av lymfödem

Kompressionsbehandling är en nödvänding del av behandlingen av lymfödemet. Kompressionen ersätter det förlorade vävnadstrycket utifrån, vilket påverkar så att vätska och bestandsdelar transporteras tillbaka till vener och lymfkärl. Beroende på lymfödemets svårighetsgrad så används olika grad av kompressionstryck. Det är vanligt att kompressionslindor används i första fasen, för att få reducerad storleken på ödemet. Man använder då lågelastiska kompressionsbindor (Comprilan), som åstadkommer ett naturligt motstånd till det tryck som uppstår när man gör rörelser och använder musklerna under bandaget. Detta sätter igång ett ökat återflöde av lymfa och åstadkommer en förbättring av svullnaden. När man har reducerat storleken på ödemet är det vanligt att man går över till kompressionsstrumpor.

Medicinska kompressionsstrumpor fungerar som en "tryckhjälp" till vävnaden och hjälper till att bibehålla resultatet av bandaget. Med tanke på olika svårighetsgrader av lymfödem, behöver vanligtvis kompressionsstrumporna vara måttbeställda. Kompressionsstrumpor kan anpassas individuellt då de finns i flera kompressionsklasser (olika kompressionstryck) och olika typer såsom byxor, strumpor, öppen eller sluten tå, handskar och kompressionsarmar.

Annan behandling av lymfödemet

Hudvård
Det är viktigt med en regelbunden, skyddande hudvård då huden är känslig för infektioner och inflammationer. Infektioner kan förvärra lymfödemet så det är viktigt att bevara hudens skyddande barriär så långt som möjligt. Hudvård bör göras morgon och kväll. Välj i samråd med din terapeut/läkare en produkt som är anpassad för just dina behov.

Manuellt lymfdränage (MLD)
Manuellt lymfdränage utförs av specialutbildade terapeuter och ska inte jämföras med den klassiska massagen. Syftet med MLD är bland annat att stimulera sammandragningarna i lymfkärlens väggar, vilket ökar lymfflödet i kvarvarande lymfbanor.

Rörelseövningar
Under rörelseövningarna ska du alltid bära kompressionsbandage eller kompressionsstrumpa. Rörelseträningen påverkar effekten av kompressionen och leder till att vätska dräneras från vävnaden. Övningarna bör göras så ofta som möjligt, till exempel två till tre gånger per dag. Vilka övningar som passar just dig beror på var i kroppen du har ödemet. Din terapeut kommer att ge dig de övningar du behöver.


Kompressionsstrumpor och stödstrumpor, för kvinnor och män, med stil och komfort

JOBST kompressionsstrumpor hjälper mot trötta, tunga, värkande, oroliga ben och förebygger svullnad samt smärtor i fot, fotled och ben. Dessutom är de viktiga vid behandling av lymfatiska och venösa sjukdomar. När du är på resa hjälper JOBST Travel Sock att öka blodcirkulationen vilket minskar risken för blodproppar. Är du gravid ska du tänka på att graviditeten ökar risken för venösa störningar och det är vanligt att åderbråck uppstår. En stödstrumpa för gravida kvinnor kan förebygga detta. Oavsett om du är kvinna eller man finns en JOBST-strumpa för dina specifika behov. Du finner dem i olika kompressionsklasser, färger, modeller och kvaliteter.

UltraSheer

UltraSheer

Marknadens mest transparenta och glansfulla kompressionsstrumpa.

Läs mer
Opaque

Opaque

Upplev den mjuka kompressionsstrumpan med det innovativa JOBST SoftCare-garnet.

Läs mer
Casual forMen

Casual forMen

En mjuk och skön kompressionsstrumpa för män - passar för alla tillfällen.

Läs mer
forMen

forMen

Komfortabla och snygga ribbstickade kompressionsstrumpor.

Läs mer
Active Wear

Active Wear

Kompressionsstrumpor för det aktiva livet. Lite tjockare - passar bra för utomhus aktiviteter.

Läs mer
Sport Sock

Sport Sock

Strumpan är utformade för både män och kvinnor som behöver en strumpa som andas och är lätt och mjuk.

Läs mer
soSoft

soSoft

JOBST soSoft - en stilig kompressionsstrumpa som gör vardagen lättare.

Läs mer
Opaque Gravidstrumpa

Opaque Gravidstrumpa

JOBST Opaque gravidstrumpa förhindrar åderbråck och svullna ben under din graviditet.

Läs mer
Travel Socks

Travel Socks

JOBST Travel Socks bidrar till friskare ben för alla som sitter stilla länge.

Läs mer
UlcerCARE

UlcerCARE

Behandlingsstrumpan som används vid bensår. Inner- och ytterstrumpa ger totalt 40mmHg tryck vid ankeln.

Läs mer
Actimove Sling

Actimove Sling

En bekväm armslinga för trauma på handled, armbåge och skuldra.

Läs mer
Eureka - Strumppådragare sluten tå

Eureka - Strumppådragare sluten tå

Gör det enkelt att ta på strumpor med vanlig sluten tå

Läs mer
Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide - Påtagning med öppen tå

Easy Slide är en glidsocka för påtagning av kompressionsstrumpor med öppen tå

Läs mer
Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide - Arm påtagning

Easy Slide det optimala påklädningshjälpmedlet för användare av kompressionsärmar.

Läs mer
Seal-Tight - Duschskydd

Seal-Tight - Duschskydd

Flergångs duschskydd vid gips behandling

Läs mer
BellaLite - Arm och Handske

BellaLite - Arm och Handske

JOBST Bella Lite - är ett sömlöst plagg utformad för att behandla symtomen vid mild till måttlig lymfödem

Läs mer

Modellguide

Varför

Bland den vuxna befolkningen i den västliga delen av världen antar man att 40-50% män och 50-55% kvinnor lider av sjukdom i venerna i benen * - med alla smärtor och obehag detta innebär. De venösa besvären inkluderar allt från åderbråck till djup venös insufficiens och posttrombotiskt syndrom. Det är många orsaker till venösa besvär, bland annat ärftlighet, stillasittande arbete och för lite motion. Även om du inte har problem med sjukdom i venerna, har du kanske ett arbete där du står eller sitter still länge, du kanske är ute på långa resor, sysslar med sport eller är gravid. Om du är man eller kvinna, är en kompressionsstrumpa fantastisk att använda. Den ser till att hjärtat pumpar ut friskt blod till benen och motverkar trötta och värkande ben samt förebygger åderbråck och bensår. Välbefinnande för dina ben innebär ökad livskvalitet.

Knästrumpa

Har du svullnader i benen, eller har du trötta, tunga och värkande ben, kramper i benen på natten, oroliga ben, venös insufficiens (skadade klaffar i venerna så att blodet samlas i benen) eller har du haft bensår (som är läkta) räcker det oftast med knästrumpor. För dig som sportar och tränar mycket, eller för dig som är gravid, är knästrumpan ett bra val. Det är vadmuskeln som behöver extra stöd och mottryck så att blodet kan pressas tillbaka till hjärtat och knästrumpan ger den effekten.

Lårstrumpa eller strumpbyxa

Har du problem med åderbråck upp benen, t.ex. vid knäna eller låren, t.ex. om du är gravid, skall du välja en lårstrumpa eller en strumpbyxa. Du behöver extra stöd och mottryck upp över låren, mer stöd och mottryck än vad en knästrumpa ger. En lårstrumpa eller strumpbyxa är dessutom skönare om vintern och används av många.

Strumpor med öppen tå

För dig som bara behöver strumpa på ett ben och gärna vill ha vanliga strumpor utanpå, är strumpor med öppen tå ett bra val. Vissa tycker också det är enklare att ta på sig en strumpa utan tå. Detta gäller särskilt om man måste ha kompressionsklass 2 eller 3.

Terapiguide – vilken kompressionsklass?

Kompressionsklass 1 använder du vid trötta och ömmande ben och lättare åderbråck. Har du moderata till svåra åderbråck, åderinflammation, venösa bensår efter blodpropp eller har haft, venösa bensår efter blodpropp eller kirurgi på benen, skall du välja kompressionsklass 2. Vid svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem, återkommande venösa bensår och kronisk venös insufficiens skall du välja kompressionsklass 3.

*Callam M.J et al,:Epidemiology of variocose veins. Br. J. Surgery 1994; 81:167-73

Kompressionsklasser

Klass 1: 15 - 20 mmHg
Trötta och ömmande ben. Lättare svullnader på ankel, vad och fötter. Lättare åderbråck. Efter skleroterpi och venkirurgi på benen. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 2: 20 - 30 mmHg
Moderata till svåra åderbråck. Förebyggande av venösa bensår. Kronisk venös insufficiens. Moderata till svåra ödem. Behandling av posttrombotiskt syndrom.

Klass 3: 30 - 40 mmHg
Svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem. Kronisk venös insufficiens. Behandling och förebyggande av återkommande venösa bensår (om inte klass 2 räcker till).

Stödstrumpor: 8-15 mmHg
Trötta, värkande och lindrigt svullna ben.
 
Kontraindikationer, kompressionsstrumpor:
Obehandlad arteriell insufficiens, akut hudinflammation, hudinfektioner, immobilisering.

OBS! Vi förutsätter att ni följer läkares instruktion för val av kompressionsklass. Speciellt viktigt vid klass 2 och klass 3.

Måttabell - standardstrumpor

Måttabell - Opaque Gravid

Köp online

Köp din JOBST-produkt här: